Caragols a la gormanda

Estándar
Caragols a la gormanda

Avui hem cuinat una recepta típica de les terres de Lleida, caragols a la gormanda! En aquesta ciutat de Catalunya els caragols tenen una festa per ells solets, l’Aplec del Caragol on al maig es consumeixen fins a 12 tones d’aquest aliment!

 

Des del punt de vista nutricional, els caragols són rics en proteïnes però d’un valor biològic inferior al de la carn i el peix. En canvi, els nivells de greixos i hidrats de carboni són escassos però aporten força colesterol. Per tant, a nivell calòric, 100 grams de caragols aporten unes 80 Kcal. Contenen també minerals com calci, ferro, magnesi i zinc. Respecte a les vitamines conté B1, B2 i niacina.

 

Cal apuntar que és un aliment difícil de digerir perquè la carn té una consistència elàstica que és difícil de disgregar per l’acció dels sucs gàstrics. No s’ha de consumir en excès i a Lleida tothom sap que si menges caragols per dinar, cal fer una bona migdiada!

 

Ingredients per a 4 persones:

 

  • 1kg de caragols bovers

  • 2 o 3 cebes

  • Una mica de farina

  • Cansalada viada

  • Sal

  • Pebre

Neteja i cocció dels caragols:

 

Deixarem els cargols en dejú uns 10-15 dies. Per netejar-los els ficarem en aigua freda, deixarem que s’enfilin per les parets del recipient, també els podem fregar uns amb altres per netejar la closca.

Posarem al foc molt baix una olla ben grossa amb aigua suficient; caldrà que tingui tapa. Hi tirarem els cargols quan encara sigui tot fred. Hi ha gent que hi fica espècies com llorer i farigola, jo no ho faig, no m’agrada el gust. Taparem l’olla i damunt la tapa hi posarem un pes, així evitarem que els caragols la moguin. Deixarem que es coguin molt a poc a poc, si el foc va massa de presa, s’amagaran i no es podran menjar. No cal ficar-hi sal, es salarà després. Tardaran en coure’s aproximadament 1 hora.

 

Preparació:

 

  • Tallarem la ceba petita i la cansalada a daus o tires. En una paella, hi tirarem un raig d’oli i hi afegirem la cansalada, deixarem que cogui i quan comenci a enrossir-se, hi afegirem la ceba.

  • Salem i fiquem pebre.

  • Deixarem que la ceba es cogui a foc baix, sense agafar color.

  • Quan sigui ben cuita, hi tirem els caragols i si cal, una mica de suc d’enganyar-los.

  • Si cal, rectifiquem de sal.

  • Afegim una cullerada rasa de farina, remenem constantment fins que la farina es cogui i els caragols quedin impregnats.

 

Caragols a punt per afegir-los la farina

Els caragols, com ja he dit, són un aliment de difícil digestió i nosaltres l’acompanyem d’una amanida verda i un bon vi com podria ser el que avui hem près, Cristiari d’Alòs negre del 2005 (DO Costers del Segre). Tanquem l’àpat si queda gana, amb una fruita de la terra, avui hem fet una macedònia de nectarina de carn vermella, prèssec groc i albercocs.

 

Bon profit!

 

Caragols a la gormanda llestos per degustar

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s